Nedávno se mě někdo ptal, co si myslím o jednom verši. Znáte mě, já tomu přemýšlení moc nedám, ale že to je Někdo, řekla jsem si, že pro jednou mi to nemůže uškodit. A když už jsem se přemohla jednou, toš mě napadlo podělit se i zde...


Verš

Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce. (1.J 4, 18)

považuji za neobyčejně pravdivý.

Pohlížím-li na lásku jako na vztah, pak tam strach skutečně nemá místo. Není ale strach jako strach a naše reakce na různé strachy jsou taky různé.

Strach z druhého, potřeba něco tajit, obavy z toho, jak člověk před druhým vypadá, co může a nemůže druhému říct, aby se neblamoval, strach, jestli bude přijat takový, jaký je, jež plodí přetvářku... Takový strach podle mého lásku zabíjí.  Myslím, že Jan měl na mysli právě tenhle rozměr strachu, který naznačuje nepřijetí sebe nebo druhého.
Strach o druhého ale není úplně neobvyklý (třeba z toho, že bude druhý trpět, nedej Bože, aby dokonce naší vinou, obava, abychom se neodcizili, strach ze ztráty...). A asi je i přirozený a pramení právě z lásky? Proto bych asi tolik nad těmito strachy nelámala hůl... Snad bych jen koukala na to, aby to nebyl strach paralyzující, omezující, plodící nedůvěru, ale aby se proměnil v laskavou milující obezřetnost, která chce skutečně a čistě dobro druhého, zatímco ho plně respektuje v jeho svobodě**.
** Což dovede jen Bůh, ale Tím bych se nenechávala odradit, i tak má podle mého cenu se o to pokoušet :)
Ale viděno v širším kontextu, nemůže tento "dobrý/přijatelný/pochopitelný" strach o druhého následně zaplevelovat náš vztah k Bohu? Neukazuje, že Mu nevěřime dostatečně, že se o nás postará a že dovede všechno špatné, co člověk zpatlá, přeměnit v něco dobrého a že nás naučí odpouštět? Že si neuvědomujeme, když nám někoho vezme, že ten člověk už je opět doma a snad nadmíru čťastný a my už se o něj nemusíme bát, snad jen za něj modlit, abychom se alespoň pokusili napravit případné něco, co teď stojí mimo čas a prostor?
Z tohohle pohledu je i ten "dobrý" strach strachem, který svědčí o tom, že ještě nejsme dokonalí v lásce...
 
Láska se těžko měří, ale snad by (absence) strachu mohla být jednou z věcí, které pomohou posoudit nezměřitelné.
 
 
 
............................