Zkouška pro Tebe

Vítr chladí Tvář a zebe na rukou. Projíždí parkem a ještě rozespale se usmívá se do slunce a na lidi kolem. Zem voní trávou, půdou a vlhkostí, všude je ticho, město ještě spí, ale příroda už je probuzená.

Předchozí den se zdá už téměř neskutečný. Prý je navštívila Zkouška.


Setkali se dva lidé. Oba dospělí, byť Žena o dvě generace starší než On. Setkaly se dvě představy o světě. Oba měli pravdu, nárok na své pocity, zdání neporozumění. Existuje-li pochopení, zůstává nevysloveno. Protože pravda ohrožuje, uznání druhého dává prostor pro diskusi a ta se nemůže připustit - něco by se mohlo změnit. Uvědomuje si pohled druhé strany, nesouhlasí, je ale bezmocný. Jak snést to, že byl druhý uražen, ne neoprávněně dotčen, že zahladit pocit křivdy zatím nejde? Bezmoc... Není moc v odpuštění? Ano, je. Ale je příliš brzy. Rozum sice ví, ale zbytek celku zatím bojuje. Proto alespoň mlčí. Nebude rozsévat zlobu.

Obdiv. Jak tohle dovede? A soucit. Jak Mu může pomoct? Útěcha, popření, zlehčení? Nic z toho. Musí si to zpracovat sám.
Když Ji napadne žert, alespoň sdílí, a tak na chvíli rozesměje oči, které posmutněly. Snaží se nepustit k sobě pocit bezmoci z toho, že nedovede odstranit vše, co trápí. Trpělivost. Buď s Ním, víc dělat nemůžeš. A - alespoň v duchu - pros o brzké uzdravení...

Promiň, dnes se mnou nic nebude... Taková zkouška pro Tebe.

Zkouška pro ni? Je překvapená. V čem zkouška spočívá? Že si právě otestovala, jaký dovede být bručoun? Jestli ho má ráda, i když s Ním není řeč?
A s ní by ve stejné situaci řeč byla? Odpověď vědí i Ti, kteří ji znají mnohem, mnohem méně...

Jak Mu vysvětlit, co se jí teď točí v hlavě?

Nedorozumění samo o sobě není dobré. Ale tentokrát je v něm kousek požehnání, je využito k dobrému. Díky němu vidí, jak On řeší konflikty, co Mu vadí, jak nikoho nečerní, že s tím bojuje... Kdy jindy by se to mohla dozvědět? Jeho otázka prozrazuje, že pokud tento rozměr vnímá, pak jen okrajově. Copak nevidí, že Její úcta jen roste? Jak mu říct, že je to už dávno využito k dobrému? Jak jen obrátit perspektivu? Chvíli přemýšlí a pak Jí jen blýskne v očích.

A prošla jsem?