Můj milý odjel. Zůstalo po něm jen několik knížek, pár kusů oblečení a batoh, který mu potrhali na letišti.

Postupně se snažím zmenšovat cestovatelský nepořádek, takže knížky už jsou v jednom vysokém komínku, oblečení vypráno a vyžehleno, batoh opraven. A při tom všem mě miý doprovází, i když je daleko. Při sbírání pohladím mikinu a představuji ji, jako bych se dotýkala jeho. Při žehlení mám před očima situace, kdy oblečení nosil, a zasnít se trošku více, asi teď místo psaní chladím popálené prsty. Opravě krosny předcházely dva dny příprav - běhání po obchodech, shánění přezky a popruhů, a pak následovaly hodiny hezky postaru, s jehlou, nití a náprstkem, protože náš stroj není na tuhle „jemnou“ práci dělaný. A při tom přemýšlím, jestli mu o opravě napsat, aby se mohl těšit, nebo nenapsat, aby to bylo překvapení, nervozita se snoubí s nejistotou, jestli to pro něj bude dost dobré, jestli práce vůbec vydrží první větší výlet.

Prací pro něj vyplňuji čas, kdy spolu nejsme. Můžu při ní na něj myslet, těšit se, a připravovat pro něj něco, z čeho snad bude mít užitek. Nedělám to z povinnosti ani z nudy, ale z lásky a s láskou (ano, mám v hlavě mnohé výroky Matky Terezy a shledávám je pravdivými). Jako malá se těším na jeho tvář, až uvidí „zachráněno“ něco, co s těžkým srdcem plánoval vyhodit, počítám s tím, že si ani nevšimne, že jsou jeho věci vyžehlené, a nemůžu se dočkat, až ho obejmu a předám náklad knih.

Snad je to naivní, ale těchto pár dní mi připomnělo, jaký vztah bych chtěla mít s Bohem. Myslet na Něj, když se probudím, když jdu spát. Každou práci dělat s myšlenkou na Něj. Ve chvílích odpočinku jen tak ležet, koukat na nebe a povídat Mu, co jsem dnes zažila. Těšit se a připravovat vše na chvíli, až se jednou shledáme.

Taky si občas představuji, že je to naopak. To Bůh pro mě s láskou třídí knihy, něžně se mě dotýká, s láskou připravuje vše, co potřebuji k životu. Trpělivě čeká na chvíli, kdy mu sama zavolám nebo mu odpovím na zprávu. Těší se, až se potkáme a bude mě moct k sobě přivinout. I já se těším. Na oba.